Meny Stäng

Att välja sängram

En guide till att köpa och välja sängramar

Vilken sängram man ska välja - en guide.

Om du ska göra om i sovrummet där hemma, är valet av den sängram som du använder för din säng, ett av de viktigaste valen du kommer att göra. Visserligen är det förstås viktigt vilken madrass man har i sängen, för att man ska sova bra, men sängramen gör mycket för utseendet av sängen, och avgör också, precis som madrassen, vad komforten kommer att vara när man ligger i sängen, samt hur stabil sängen kommer att vara.

En väl vald sängram är vidare något du kan ha glädje av i många år, men för att du ska komma hem med den rätta sängramen, finns det en hel del att tänka på. Här kommer en guide till de viktigaste sakerna du inte får glömma:

1) Fundera på olika material

Sängramar kan nämligen tillverkas av massvis av olika material, och alla föredrar vi olika material för detta, av olika anledningar. Fundera därför på vad som skulle kunna funka bäst för dig; trä, metall, plast, lädermaterial eller något annat. Genom att enbart leta efter det material som du anser passar dig, av praktiska eller estetiska skäl, sparar du nämligen en hel del tid, och kan istället koncentrera dig enbart på sängramar som faktiskt kan vara aktuella för dig.

2) Ha i åtanke vem som kommer att sova i sängen

Givetvis bör t.ex. sängramar som kommer att användas för barnsängar vara lägre än andra sängramar, men även den som t.ex. är kort, kan gynnas av att välja en lägre sängram, och så vidare. Det är därför av yttersta vikt att inte glömma vem som faktiskt kommer att sova i sängen.

3) Ha i åtanke vilken madrass du kommer att lägga i sängen

En tung, specialdesignad madrass passar t.ex. mindre bra i en väldigt lätt och nätt sängram. Så vet du vilken madrass som är aktuell, tänk på detta när du gör ditt val. Om du inte har en madrass färdig, kan det även vara en god ide att börja fundera på detta i detta skede, hur konstigt det än kan verka.

4) Fundera på om du vill att sängramen ska fylla mer än en funktion

T.ex. kanske du vill att den ska ha inbyggd förvaring, en liten hylla där du kan lägga en bok, ställa en lampa eller liknande. I så fall kan det vara bra att komma ihåg detta från början, då de flesta sängramar förstås inte har sådana funktioner. Men det finns å andra sidan de som har det, och då kan du koncentrera dig på att leta enbart efter dessa.

5) Tänk på säkerheten

Detta är framför allt viktigt om man har barn. Då bör man nämligen undvika alltför kantiga sängar, där barnen kan skada sig på kanterna, saker man kan klämma sig på, och så vidare.
Säkerheten är viktig när du väljer sängram

Bra sängar hittar du här

6) Köp den bästa möjliga kvaliteten du har råd med

Detta brukar nämligen göra att du kan ha glädje av din nya sängram längre. Detta är därför inte ett tillfälle då du bör snåla, hur lockande det än må kännas av olika anledningar. Utan köp bra kvalitet från början. Detta kommer du nämligen i regel inte att ångra i efterhand.