Meny Stäng

Spjälsängar

Att bli förälder är nog en av de allra största händelserna i livet. Det är också en av de största omställningarna, då man helt plötsligt får ett nytt litet liv att både ta ansvar för och älska. Vi genomgår ju många förändringar i livet, att gå från att vara barn till att bli vuxen är en stor förändring, men det är också en förändring som sker över tid så att vi hinner vänja oss vid allt vad det innebär. Men, att gå från att bara ha sig själv att tänka på till att vara förälder är ju faktiskt något som, rent bokstavligt talat, sker över en natt. Även om vi längtat och planerat är det svårt att i förväg sätta sig in i hur det är att ha ett eget barn. Detta är nog något som de allra flesta upplever.

Men, att bli förälder är också helt fantastiskt, och något som uppfyller en helt och hållet. Mycket glädje, men också en del oro. Alla vill ju ge sina barn en så bra start i livet som möjligt på alla sätt och vis. Och däri ingår förstås att man vill hitta möbler och tillbehör som är så bra som möjligt. Som när man ska köpa den första sängen, till exempel. Många börjar nog med en babykorg, eller en vagga, den allra första tiden. Men, ganska snart behövs en säng, och då brukar valet hamna på en spjälsäng.

Köp en spjälsäng online:

Spjälsängar
Fina spjälsängar
 • Spjälsängar
 • Stor & Liten har stort sortiment av spjälsängar till mycket bra priser.

  Säkra och vackra sängar.

  Stort sortiment
  Snabb leverans
  90 dagars ångerrätt
 • Beställ online:
För de små
Spjälsängar för de små barnen
 • Spjälsäng för småbarn
 • KitchenTime har ett noga utvalt sortiment av spjälsängar.

  Här hittar du mysiga spjälsängar.

  365 dagar öppet köp!
  Fri frakt över 399 kr
  Snabb leverans
 • Beställ online:

Spjälsängen är ett tryggt alternativ, eftersom det inte finns någon risk för att barnet ska trilla ner på golvet eller på annat sätt skada sig. Men, det gäller förstås att välja en säng som uppfyller de krav man kan ställa på en spjälsäng som är avsedd för ett litet barn. Det är, till exempel, viktigt att spjälorna är placerade på rätt avstånd, så att barnet inte kan sticka ut huvudet och fastna eller på annat sätt skada sig på spjälorna. När det gäller det dyrbaraste man har, barnen, kan man inte vara nog försiktig. Därför väljer man förstås också en säng som är gjorda i material och färger som är säkra för barnet.

Det finns ett mycket stort utbud av spjälsängar och det är kanske inte alltid så lätt att välja. Vissa sängar passar bäst för de riktigt små barnen, medan andra spjälsängar växer med barnet och kan användas som juniorsäng när barnet blir lite större. Det finns, med andra ord, en del funktioner och finesser som skiljer de olika sängarna åt, och som kan vara avgörande för hur länge man kan använda sängen, till exempel.

Skillnader i design och utseende

Men det finns också stora skillnader i design och utseende, och här går man förstås efter tycke och smak när man väljer. Spjälsängarna finns i många olika prisklasser, från bara några hundralappar och upp mot 10 000 kronor. Och som vanligt är det inte säkert att man behöver köpa den dyraste sängen för att få en riktigt bra och säker spjälsäng.

Det finns förstås en del saker att tänka på när man köper säng, och som kan göra det lite lättare att välja ur det stora sortimentet.

spjälsäng

Det första att tänka på är om storleken är viktig för dig. De flesta spjälsängar håller det europeiska standardmåttet som är 60 x 120 cm. Men det finns också både större och mindre sängar, så om måtten är viktiga för dig, om du exempelvis har ett utrymme där det precis får plats med en säng, får du kolla storleken. Ska du ha en säng som inte håller standardmåttet blir det genast lättare att välja eftersom utbudet blir betydligt mindre.

Ställbar botten som kan ställas in i olika höjdlägen

Spjälsängar har vanligtvis en ställbar botten som kan ställas in i olika höjdlägen. De flesta sängar har två lägen, ett högt läge till den nyfödda babyn och ett lågt läge när barnet blir större. Men, det finns också sängar med tre lägen, vilket ger en större flexibilitet. Med ett mellanläge blir det lättare att komma åt barnet när man behöver flytta ner botten lite. Men, detta är naturligtvis en helt individuell fråga vilket du föredrar. Det kan i alla fall vara bra att känna till att valmöjligheten finns, och att du kan hitta sängar med fler än de vanligaste två lägena.

En annan funktion som kan vara praktisk är en sänkbar, eller nedfällbar, sida på spjälsängen. Dels blir det lättare att ta upp barnet, dels förenklas bäddningen om man slipper stå och luta sig över den höga kanten.

Vill du kunna använda spjälsängen under längre tid kan du välja någon av de modeller som kan växa med barnet. Det finns spjälsängar som kan byggas ut och fungera som en juniorsäng, eller kanske som en soffa i barnrummet. En sån säng ger dig mer för pengarna, och är alltså något att tänka på då du jämför pris och modeller.

Mått som passar till madrassen?

Tänk på att madrass, spjälskydd och annat bäddmaterial inte ingår i köpet av säng. Om du väljer en spjälsäng av standardmått har du ett rikt utbud av madrasser att välja mellan. Om sängen har andra mått erbjuder sängtillverkaren madrasser som passar till sängen. Du kan säkert också hitta madrasser av andra fabrikat, men det gäller att hålla ett extra öga på måtten om det inte är en standardiserad spjälsäng du ska bädda.

Spjälsängar finns i många olika modeller, och det är alltså inte bara den ställbara bottnen och eventuellt sänkbara sidor som skiljer de olika sängarna åt. Vill du ha en spjälsäng som passar en speciell inredningsstil kan du hitta den i det stora sortimentet. Här finns sängar för alla smaker och stilar, i olika färger och utföranden. Det finns till och med en rund spjälsäng som kan byggas ut med olika utökningsdelar så att de så småningom blir en oval juniorsäng. En mer personlig och originell spjälsäng är det svårt att hitta.

Det största utbudet av sängar hittar du för övrigt här på internet. Här har du möjlighet att välja ur ett enormt utbud oavsett var i landet du bor. För enkelhets skull kan du också klicka hem både madrasser och andra bäddtillbehör på nätet, och få hem en komplett säng till ditt barn.