Meny Stäng

Välj rätt dagbädd

En dagbädd är en enkel och okomplicerad säng som kan användas för gäster. Det finns olika typer av dagbäddar och de kan kosta alltifrån några hundra till flera tusen kronor. När du ska köpa en dagbädd bör du välja en som passar för just dina behov.

Förr i tiden bestod en typisk dagbädd av en träsoffa, vars sittbänk kunde fällas upp och där en madrass kunde placeras inuti soffan. Den som använde dagbädden låg därmed i en träkista som var trång och antagligen inte så bekväm, men den fyllde sin funktion. Idag finns det massor med olika dagbäddar och den gamla träsoffan är ett minne blått.

Olika dagbäddar för olika behov

Det som fortfarande finns kvar av träsoffan som dagbädd, är själva soffan. Dagbäddar tillverkas oftast som en soffa, som kan göras om till en säng, varav bäddsoffor är populära för sina smidiga möjligheter att kunna göras om till en säng. Sofforna kan se ut hur som helst, som en vanlig soffa eller som en gammalmodig variant med stålramar. Det går även att hitta dagbäddar som är utformade som en enklare typ av säng, oftast med lätta stålramar som gör det enkelt att fälla ihop den och gömma den under exempelvis en vanlig säng. För dig med små förvaringsmöjligheter finns även luftmadrasser som kan användas som dagbädd.

Beroende på hur din boendemiljö ser ut, kan det vara bra att anpassa dagbädden utifrån dina möjligheter att förvara dagbädden när du inte använder den. Samtidigt bör den vara lätt att ta fram när en gäst kommer på besök.

Komfort är en annan aspekt att ta hänsyn till när du ska välja dagbädd. En dyrare dagbädd behöver inte nödvändigtvis vara mer bekväm än en billigare variant. Tänk även på att samma typ av dagbädd kan variera i pris beroende på var du köper den.